Hoppa till innehåll
Leslie Ahern 12 april 20217 min läsning

Utbildningens framtid: distans- och hybridutbildning

Översättning genererad av en AI-översättningstjänst

Alice Kyyro
Alice Kyyrö,

Jag heter Alice Kyyrö och jag har undervisat i nio år. Jag arbetar på Vichtisgymnasiet i utkanten av Helsingfors, där jag undervisar i finska och litteratur. Jag har använt digitala böcker och lärplattformar i ett par år, men coronaviruset och övergången till distansundervisning visade mig verkligen vilken viktig del av undervisningen en bra digital plattform är. Min skola har använt itslearning i två år och jag har delat med mig av mina erfarenheter på Twitter och i Facebook-grupper för lärare. Det var så jag kom på att jag skulle skriva det här blogginlägget.

Alla finska skolor övergick till distansundervisning från mars till juni 2020. Lyckligtvis hade min skola och mina kollegor varit innovativa och framåtblickande i flera år. Vi använde digitala böcker och lärplattformar långt innan pandemin startade. Innan vi valde itslearning LMS utvärderade vi flera digitala lärplattformar. itslearning visade sig vara den mest mångsidiga och intuitiva av dem alla.

"itslearning var redan en central del av våra kurser, så det gjorde övergången till distansutbildning mycket enklare."

Övergången till distansundervisning över en natt var förstås fortfarande ganska "vild" och krävde mycket arbete, men jag var väldigt tacksam för att jag hade stor erfarenhet av att använda en digital lärplattform i varje kurs och lektion, och att mina studenter var vana vid att använda itslearning. Jag behövde inte skapa ett digitalt system från grunden och kunde fokusera på andra saker, till exempel hur jag skulle engagera studenterna under videolektioner. Med itslearning är det enkelt att skapa uppgifter och hålla mina lektioner intressanta.

Flytta fram digitala gränser

Övergången till distansundervisning i Finland våren 2020 har kallats "ett mirakel över en natt" eftersom det gick så smidigt som det bara var möjligt. Det tvingade alla lärare att använda teknik i någon utsträckning och att bli bekväma med den. Det visade sig att de flesta lärare kunde använda digitala verktyg riktigt bra när de behövde.

Även om min skola hade använt tekniken mer än de flesta andra skolor, flyttade pandemin ändå fram våra gränser, och det fick mig att utforska funktionerna i itslearning ännu mer. Mina elever blev också mer bekväma med digitala verktyg och de deltar mer i videolektionerna nu än de gjorde förra våren. I höstas när vi var tillbaka i klassrummet skulle vi till exempel ha en debatt, men en elev blev sjuk dagen innan. elev föreslog att han skulle kunna delta hemifrån via videokonferens. Vi skulle inte ens ha övervägt den möjligheten före pandemin.

Hybrid inlärning

Hybridinlärning är en kombination av inlärning i skolan och digital kursleverans. Vår skola praktiserade hybridinlärning i januari 2021, då de äldre eleverna fick återvända till klassrummet för att förbereda sig för tentor med sina lärare. Ungefär en tredjedel av mina elever valde inlärning i skolan och resten valde distansundervisning. Distanslektionerna erbjöd mer självständiga övningar och uppgifter på itslearning. De som valde distansundervisning var nöjda med upplägget och alla arbetade aktivt på itslearning. Ingen av dem hoppade av kursen.

Jag tror att gymnasielärare förmodligen kommer att använda sig av hybridinlärning i större utsträckning i framtiden, till exempel genom att använda videolektioner. Eleverna kanske kan delta i lektioner tidigt på måndagsmorgonen på distans från hemmet (vilket ger dem mer självständighet och en mer avslappnad start på veckan).

Fjärrundervisning har också visat att vissa studenter med särskilda behov och/eller inlärningssvårigheter kan fokusera mer när de studerar hemma där det finns färre distraktioner.

Framtiden för digitalt lärande

Finland genomgår en läroplansförändring som uppmuntrar till att skapa individuella inlärningsstigar för elever på olika kunskapsnivåer. Detta är mycket enklare med digitala böcker och lärplattformar än med tryckta böcker. I itslearning kan jag till exempel skapa en inlämningsuppgift som är synlig för vissa av eleverna, men inte för alla. Jag kan också skapa och bifoga flera inlärningsmål för varje inlämningsuppgift och enkelt visa studenterna vilka mål de redan har uppnått.

Eftersom eleverna utvecklas i sin egen takt är det lättare att följa vem som har gjort övningarna och uppgifterna med itslearning (och digitala böcker) än det var innan vi hade all denna teknik. itslearning har också ett verktyg för att skapa individuella inlärningsvägar, vilket ger eleverna mycket mer äganderätt till sitt lärande.

Jag tror att många fler kurser kommer att undervisas på distans efter pandemin. Vårt skoldistrikt försöker till exempel erbjuda en mängd olika kurser i främmande språk (franska, tyska, spanska, italienska osv.) på varje skola. Tyvärr är grupperna ofta mycket små, så de klasserna tas bort först om vi någonsin får budgetnedskärningar. Fjärrundervisning skulle kunna lösa det problemet eftersom elever från olika skolor skulle kunna delta i samma lektion online.

Viktiga funktioner på itslearning

Här är några av de itslearning verktyg som jag använder i min undervisning.

Sidor

Jag använder Pages för att skapa anpassade och inbjudande startsidor för varje kurs. De brukar visa kursnamnet och ge information om kursinnehåll, lärandemål och utvärderingsmetod. Jag lägger alltid till bilder på de författare som vi ska prata om, memes etc.

Exempel på kurssida

 

planeringar

Jag använder planeringar för att skapa ett kursschema som studenterna kan följa. Mina planeringar har alltid 5 kolumner:

  • Datum för lektionen
  • planeringsområde lektionen (t.ex. "Minoritetsspråken i Finland" eller "Realism i litteraturen")
  • En kolumn där jag listar alla övningar som vi ska göra under lektionen, tillsammans med relaterade länkar (till videor, artiklar etc.).
  • En kolumn där jag länkar till uppgifter och allt material som jag använder under lektionen (PowerPoint-presentationer, noveller, dikter etc.)
  • Den femte kolumnen är reserverad för anteckningar och påminnelser.

Här är en bild av en kursplan som visar två lektioner planeringar.

Exempel på plan

 

Uppdrag

Förutom planeringar är Assignments ett av de viktigaste verktygen för mig. Det är verkligen mångsidigt. Eleverna kan skicka in sina svar som text, bilder, videor och ljudfiler.

Mina elever skriver många essäer och litterära analyser. För varje text skapar jag en inlämningsuppgift som används som länk för att mina elever ska kunna skicka in sina textsvar.

Jag kan enkelt dela in eleverna i grupper och de kan lämna in gruppuppgifter och de mindre övningar som vi gör under lektionerna. Jag gillar också att eleverna kan skicka in anonymt och att jag kan skapa uppgifter som bara är synliga för de elever jag väljer.

Exempel på uppdrag

 

360° rapporter

itslearning gör det mycket enkelt att följa elev framsteg. Under distansutbildningen har jag använt 360° Reports för att kontrollera hur aktiva mina studenter har varit. Om jag ser att någon inte har fått tillgång till material eller ens besökt vår kurssida itslearning är det en indikation på att de kan ha problem med att studera på distans.

Det här är en bild av en 360°-rapport som visar hur jag och mina elever kan följa deras framsteg. Detta har varit mycket användbart vid distansutbildning.

Exempel på 360 graders rapport

 

Bedömningsprotokoll

Det är här jag och mina elever ser alla betyg för varje enskild inlämningsuppgift som de har skickat in under kursens gång. Jag använder tre olika typer av bedömning:

  • Inlämnat (Suoritettu): Studenter som bara har ett streck i bilden nedan har inte skickat in sitt arbete ännu.
  • Poäng: I den fjärde och femte kolumnen visas uppgifter som bedöms med poäng (max 30 eller 60 poäng).
  • Skolbetyg: I Finland sträcker sig dessa från 4 (underkänt) till 10 (utmärkt). De två sista kolumnerna visar uppgifter som utvärderas med skolbetyg.
Exempel på bedömning

 

Samarbete

För några år sedan genomfördes ytterligare en läroplansförändring i Finland som omfattade tvärvetenskapligt lärande - en pedagogisk strategi där olika ämnen kombineras under ett gemensamt tema och undervisas gemensamt. itslearning gör det mycket enklare för lärare att samarbeta kring sådana kurser. De kan alla lägga till material och uppgifter, uppdatera kursschemat, interagera med studenter, se elev inlämningar och göra så mycket mer tillsammans.

Även om digitala böcker och lärplattformar har förändrat mitt sätt att arbeta har kärnan i min undervisning förblivit densamma: Mitt jobb är att hjälpa eleverna att hitta sina styrkor och det bästa sättet för enskilda elever att studera och lära sig. Bra och praktiska digitala verktyg som itslearning stöder detta mål.

Om du vill ha mer information om hybridlärande med ett LMS kan du gå med i itsConvention 2021. De första 200 som anmäler sig får en gratis kopia av vår Hybrid Learning Handbook, som innehåller en praktisk checklista.

RELATERADE ARTIKLAR